Mythes over RPA

RPA is een onderwerp dat steeds meer belangstelling krijgt, zowel door organisaties als door de media. Maar er worden helaas ook nog veel mythes over RPA verspreid. Dit zorgt ervoor dat het voor mensen moeilijk is om te weten wat de software nou werkelijk kan en wat fabeltjes zijn. Om deze mythes over RPA uit de wereld te helpen benoemen wij er in deze blog enkele. Vervolgens laten wij zijn waarom het niets meer dan mythes zijn. Hopelijk geven wij je zo een iets duidelijker beeld over RPA en de krachten van de software.

 

1. RPA is een fysieke robot

De naam Robotic Process Automation (RPA) vraagt misschien wel een beetje om een misverstand. Want het is natuurlijk wel verwarrend dat het woord ‘Robotic’ in de naam zit. Dit slaat namelijk slechts op een ‘software robot’ in plaats van een fysieke robot (dus geen Wally de Robot helaas). Je kunt het beter zien als een soort achtergrondprogramma op je computers dat repetitieve werkzaamheden van je automatiseert en overneemt.

 

2. RPA kan al het werk automatiseren

De software van RPA kan slechts bepaalde werkzaamheden automatiseren. De belangrijkste eis hiervoor is dat het om repetitieve taken moet gaan. Dat wil zeggen; het proces moet altijd dezelfde regels volgen (zogenoemde ‘rule-based’ processen). Dit komt omdat de robot alleen kan doen wat in hem geprogrammeerd is; hij kan niet zelf nadenken. Hij werkt volgens het ‘als-dan’ principe: ‘als deze handeling wordt uitgevoerd, dan moet dit gebeuren’. Daarnaast zijn er nog enkele eisen waar een proces aan moet voldoen.

 

Mythes over RPA

 

Het is dus niet het geval dat de robot alles kan automatiseren en daardoor ook voor een grote hoeveelheid ontslagen zorgt. De bedoeling is juist dat door de implementatie van RPA je eigen medewerkers meer tijd overhouden, aangezien zij zich niet meer met deze repetitieve taken bezig hoeven te houden. Deze overige tijd kunnen zij vervolgens steken in complexe en inhoudelijke taken. Dit zijn in feite vaak de werkzaamheden waar zij voor zijn aangenomen en waarmee zij werkelijk waarde voor de klant en voor de organisatie creëren. Dit samen zorgt daardoor niet alleen voor een hogere werknemerstevredenheid, maar ook voor een betere kwaliteit van je producten en verhoogde bedrijfsresultaten.

 

3. RPA is (te) duur

Wij zien vaak ook dat organisaties denken dat RPA zeer prijzig is. Natuurlijk moeten er extra kosten worden gemaakt voor de aanschaf van de software en voor de implementatie, maar deze worden vervolgens zeer snel weer terugverdiend. De ROI van een RPA implementatie is namelijk vaak slechts enkele maanden en andere interne kosten kunnen al snel gereduceerd worden. Daarnaast is RPA een goedkopere oplossing dan andere soortgelijke veranderingen. Als je bijvoorbeeld een hele IT hervorming doorvoert of een Business Process Management Platform invoert, ben je aanzienlijk meer kwijt.

 

4. RPA is slechts voor enkele branches geschikt

Veel mensen hebben het idee dat RPA slechts geschikt is voor bepaalde branches. Dit komt omdat de meeste verhalen over RPA gaan over branches waar de software al op grote schaal wordt ingezet. Dit betekent echter niet dat het niet eveneens geschikt is voor andere branches. Ook dit is namelijk één van de mythes over RPA. De software kan voor elke branche van toegevoegde waarde zijn. Dit komt omdat elke organisatie en elke branche wel repetitieve werkzaamheden kent die de RPA robot kan automatiseren.

 

RPA in branches

 

5. RPA is alleen geschikt voor grote organisaties

De reden waarom deze mythe niet waar is, hangt samen met bovenstaande punten. Doordat RPA dus voor elke branche geschikt is en niet zo duur is als gedacht wordt, is de software niet alleen toepasbaar voor grote organisaties. Doordat de ROI van de software zo laag is, kunnen kleine organisaties het zich eveneens veroorloven. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze vorige blog ook eens! Hier gaan wij uitgebreid in op de voordelen van RPA voor kleine organisaties.

 

6. De robot is beter dan mijn werknemers

We weten dat er een hoop verhalen zijn rondom gerobotiseerde software die onwijs veel dezelfde dingen kunnen als werknemers, maar dat gaat voor de software van RPA nog niet op. In de taken die de robot kan automatiseren (dus vrijwel alle ‘rule-based’ processen) is de software inderdaad sneller, accurater en goedkoper dan medewerkers. Maar dit beperkt zich dus wel tot een relatief gering aantal werkzaamheden. De werkzaamheden waar nog menselijke logica voor nodig is (dus alle processen die uitzonderingen kennen), daar zijn medewerkers nog steeds beter in. Beter gezegd, zij zijn de enige die dit kunnen. Dus nee, je bent niet dommer dan een RPA robot!

 

Voordelen RPA

 

7. Je hebt technische vaardigheden nodig voor een RPA implementatie

Het mooie van de RPA software is juist de gebruiksvriendelijkheid die het met zich meebrengt. Veel mensen huiveren al bij het idee aan nieuwe technologische ontwikkelingen, omdat zij meteen denken dat het onwijs ingewikkeld is. Bij RPA is dit dus niet het geval. Na een paar trainingen zijn de meeste mensen al in staat om de robot te implementeren en te gebruiken. Daarnaast krijg je vaak een uitgebreide uitleg van de RPA leverancier en kun je externe hulp inschakelen als je het toch te ingewikkeld vindt.

 

8. RPA past niet binnen mijn besturingssystemen

Ook dit is weer één van de mooie dingen aan RPA. De software kan namelijk eenvoudig geïntegreerd worden in je huidige besturingssystemen. Het maakt hierbij niet uit hoe oud deze zijn. Hiervoor zijn ook geen grote veranderingen nodig binnen het IT-landschap. Daarnaast kan de software met vrijwel alle systemen en applicaties samenwerken.

 

Conclusie

Bovenstaande laat zien dat de mythes over RPA slechts mythes blijven en geen geaccepteerde waarheden worden. Was één van deze mythes (of misschien zelfs meerdere) ook voor jou een reden om niet aan RPA te beginnen? Hopelijk hebben wij dan nu een duidelijker (en meer waarheidsgetrouw) beeld voor je geschetst en weet je iets beter wat je van de software kunt verwachten.

 

Heeft dit je interesse voor RPA aangewakkerd? Of ben jij nog steeds niet volledig overtuigd door onze weerlegging van deze mythes over RPA? Bekijk dan ons trainingsaanbod eens of neem contact met ons op voor overige vragen.

 

Ook interessant:

5 tips voor een geslaagde RPA implementatie

RPA en kleine organisaties: is dit ook een ‘match made in heaven’? 

Een RPA robot ook voor jouw branche? Ongetwijfeld! 

 


Bron afbeeldingen: toutelatele.comwiringdiagramone.today, comtecinfo.com