RPA staat voor Robotic Process Automation. Maar nee, dit betekent niet dat het hier om een werkelijke robot gaat. Maar wat is RPA dan wel? Het is eigenlijk gewoon een software die je instelt. Je kunt het beter zien als een virtuele robot die op de achtergrond werkzaamheden van je kan overnemen. Hiervoor automatiseert hij repetitieve, rule-based processen en zorgt hij dat werknemers zich hier niet meer mee bezig hoeven te houden. Dit kan zich op veel verschillende processen betrekken, waarbij gedacht kan worden aan:

 

  • Administratieve werkzaamheden;
  • Financiële en IT support-werkzaamheden;
  • Backoffice-werk.

 

Veel van onze eenvoudige administratieve handelingen worden nog handmatig door medewerkers uitgevoerd, wat veel tijd en geld opslokt. Zou het niet ideaal zijn als een software robot facturen voor je verwerkt, bevestigingsmails stuurt, dingen kan overtypen, informatie kan ophalen en noem het maar op? Nou, dat kan nu dus met Robotic Process Automation! De RPA robot zorgt ervoor dat deze tijdrovende, repetitieve werkzaamheden automatisch worden uitgevoerd. Op deze manier neemt de robot deeltaken van een werknemer over en kan hij/zij zich focussen op het toevoegen van waarde voor zowel de organisatie als voor klanten. Afhankelijk van de gewenste omvang is het met deze software dus mogelijk om over een groot aantal ‘‘virtuele’’ medewerkers te beschikken. Op deze manier kun je kosten en tijd aanzienlijk drukken, waardoor de kwaliteit van je producten en de resultaten van je organisatie verhoogd kunnen worden. En dit leidt vervolgens weer tot een voorsprong op je concurrenten.

RPA in minder dan 4 minuten:

Het is bij RPA wel van belang dat het wordt toegepast op processen die altijd dezelfde set aan regels volgen, zogenoemde ‘‘rule-based processen’’. Op dit soort processen kan het ‘‘als-dan’’ principe worden toegepast: de robot weet hoe hij moet handelen in een bepaalde situatie. Hierin kan de robot niet omgaan met afwijkingen of uitzonderingen. Als zich er een ”als” situatie voordoet die hij niet kent, dan weet hij de ”dan” handeling ook niet. Dit is omdat hij niet zelf kan nadenken. Hij handelt volgens de regels die in zijn software zijn geconfigureerd en kan hier niet van afwijken. Hij kan de repetitieve handelingen van een mens dus nabootsen, maar niet de logica en het denken van een mens. Dus, wat is RPA? Het is de toekomst van jouw organisatie!

Wil je meer weten dan op deze website te vinden is? En wil je in staat zijn om zelf RPA te kunnen implementeren? Overweeg dan om een training te volgen.

 

Ook interessant: