RPA is een trend die in opkomst is en waar grote organisaties al veel gebruik van maken. Om met deze grote organisaties te kunnen concurreren wordt het steeds belangrijker om met de technologische ontwikkelingen mee te gaan, ook voor kleinere organisaties. En dus ook met RPA. Maar wat levert RPA je op? De zeven belangrijkste voordelen van de software bespreken wij hieronder.

 

1. Kosten en tijd besparen

Door repetitieve handelingen te automatiseren voert de robot deze handelingen niet alleen een stuk sneller uit dan werknemers, hij kan ook 24/7 werken. Dit drukt de bestede tijd aannemelijk, waardoor ook de kosten afnemen.

 

2. Voorkomen van fouten

Bij processen die door werknemers worden uitgevoerd is de kans op menselijke fouten groot. Fouten zijn nou eenmaal menselijk en daar kan niets aan veranderd worden. Echter, als een RPA robot het proces overneemt dan elimineert hij deze fouten. De robot handelt precies zoals hij geconfigureerd is en zal hierbij altijd de opgestelde regels volgen. Zolang hij goed is ingesteld zal hij hierin dus geen fouten maken.

 

3. Verhoogde kwaliteit

Het elimineren van dit soort fouten verhoogt vervolgens logischerwijs de kwaliteit van je processen en producten. Daarnaast kan de tijd die werknemers overhouden aan innovatie en procesverbeteringen worden besteed, wat de kwaliteit eveneens zal verhogen.

 

4. Verbeterde resultaten

Deze verhoogde kwaliteit zorgt vervolgens voor verbeterde resultaten. Want als je een hogere kwaliteit van producten en diensten hebt, zullen meer mensen deze van je willen afnemen. En doordat je werknemers meer tijd overhouden voor meer inhoudelijke taken, die meer waarde toevoegen voor je organisatie en klanten, zullen de bedrijfsresultaten ook stijgen.

 

5. Hogere werknemerstevredenheid

Ten eerste daalt de werkdruk door het wegvallen van de repetitieve werkzaamheden, wat de werknemerstevredenheid ten goede komt. Ten tweede hebben werknemers meer tijd over voor meer inhoudelijke, complexere taken waar zij meer plezier uithalen. Zij vinden dit soort tijdrovende, repetitieve handelingen vaak saai en niet uitdagend. Als zij deze niet meer hoeven uit te voeren zal hun werktevredenheid ook stijgen. Deze tijd kunnen zij bijvoorbeeld besteden aan het werken aan eigen competenties of het verder ontwikkelen van vaardigheden.

 

6. Verhoogde wendbaarheid

Door RPA toe te passen kunnen nieuwe applicaties sneller aan de bestaande IT-architectuur toegevoegd worden zonder dat daar drastische wijzigingen voor nodig zijn. Zo kunnen nieuwe producten sneller op de markt gebracht worden en zorg je ervoor dat je als organisatie wendbaar bent.

 

7. Eenvoudig te integreren

Als laatste van de voordelen van RPA is de manier van het integreren van de software noemenswaardig. Het kan namelijk gemakkelijk geïntegreerd worden met je huidige systemen, waardoor je geen grote veranderingen hoeft te maken aan je IT-architectuur. Dit zorgt er niet alleen voor dat RPA snel te implementeren is, maar ook dat je tijd bespaart en de ROI snel behaald wordt.

 

En zijn er ook nadelen dan?

Ja, uiteraard zijn er ook enkele nadelen van RPA. De grootste hiervan is de weerstand die vanuit je organisatie kan ontstaan. Veel werknemers zijn bang dat de RPA robot hun baan over zal nemen en hen overbodig zal maken. Voor een geslaagde implementatie is het echter wel van belang dat zij hierbij helpen en ook achter de implementatie staan. Het is dus noodzakelijk dat de manager goed overbrengt dat de robot hen juist kan helpen bij hun werkzaamheden en zijn/haar werknemers geruststelt.

 

Ook zijn de processen die de robot over kan nemen beperkt. De robot kan alleen repetitieve handelingen overnemen die aan bepaalde regels voldoen. Dit is omdat hij niet zelf kan nadenken, maar altijd opgestelde regels moet kunnen volgen. Als er dus veel uitzonderingen in een proces zitten of als er menselijke logica voor nodig is dan zijn werknemers hier nog steeds voor nodig.

 

Een ander nadeel is de kosten van de RPA software. Ondanks dat organisaties die RPA implementeren vaak al in het eerste kwartaal rendement terugzien, blijft het een relatief dure investering. Je organisatie moet hier wel klaar voor zijn.

 

Wil je meer weten dan op deze website te vinden is? En wil je in staat zijn om zelf RPA te kunnen implementeren en te kunnen genieten van deze voordelen van RPA? Overweeg dan om een training te volgen.

 

Ook interessant: